tirsdag den 29. september 2015

Find 5 fejl

Jeg hjælper og rådgiver kunder, når de skal sælge deres bolig. Det er meget forskellige opgaver, og kan være alt fra almindelig oprydning og små justeringer - til at skulle male en væg eller fjerne overflødige møbler og tæpper. Det er sjældent, at der er behov (og overskud) til de helt store indgreb.

Det handler kun om een ting; nemlig at fremhæve eller reducere. Om at få øje på de kvaliteter hver enkelt bolig rummer, og dernæst at fjerne det der ødelægger indtrykket. Det er en balance mellem at lade boligen fremstå som beboet og velfungerende, og samtidig ikke se for stylet og "kunstig" ud. Det er meget lettere at forestille sig at bo et sted, hvor man kan se at der leves et liv. Skab god stemning.

Men vi gider ikke se andre folks rod, vasketøj og uredte senge. Det nytter heller ikke at alt står helt skarpt, hvis der lugter af hund, kat, mad, røg eller der generelt bare er en dårlig indelukket luft. Lige så lidt hjælper det med visne planter og affaldsposer i indkørslen. 

Salgsklar bolig


Mange har svært ved at skabe indre billeder om hvordan man selv kan indrette sig i et nyt sted, så du kan hjælpe på vej, ved at præsentere velindrettede rum. Det er ok at snyde lidt; flytte lidt om eller gemme lidt væk. Bare det ikke bliver for bøvlet, hver gang du skal vise boligen frem til eventuelle købere. 

Der skal helst ikke være for stor forskel på det de har set i avisen til det de møder i virkeligheden. På den anden side skal din hverdag også kunne fungere mens boligen er til salg. Du har sikkert rigelig at tænke på i forvejen - med en kommende flytning, nedpakning osv.. På et eller andet tidspunkt skal du i gang med at pakke alt ned, så hvorfor ikke gå i gang med det samme, når den er sat til salg. I hvert fald de ting du skal sortere i skabe og skuffer, på loft og i kælder. 


Vi vil ha en go oplevelse med lys, og rene rum, vi vil præsenteres for en bolig der fungerer, hvor tingene virker - og der er rart at være. Der skal være plads nok til at komme omkring møblerne, og tv'et skal skubbes ind til væggen, hvis det står på et modul midt i stuen. Som det tit gør.

En køjeseng foran et vindue, signalerer med det samme at der er for lidt plads, det samme gælder hvis der er fyldt oven på køkkenskabene, og bag dørene. Det betaler sig at gøre en indsats i forbindelse med salg - inden boligen fotograferes til avis og internet. Billederne skal lokke interesserede, og vi er hurtige til at gå videre til næste bolig, når vi tjekker nettet og avisen.



Du kan nemt skabe store ændringer med små effekter. Billederne herover er fra en stue, som på 5 minutter blev strammet op. Kan du se ændringerne? Lyset lukkes ind (persienner op). Lænestolen er væk (den støjer i billedet - og der stod 2 andre lænestole et andet sted i stuen). Bordet er ryddet op. Puderne er rystet, og puffen flyttet (passer bedre mht. tv). Lyset er tændt, og tæppet er rykket lidt ud så det ikke ser så presset ud. Ganske lidt og ganske let, men det gør at rummet ikke ser så træt ud.. 

Det er ikke kun de små ting der afgør om boligen bliver solgt, men det er med garanti nemmere at sælge din bolig, hvis du har givet den lidt kærlig opmærksomhed og kigget den efter med købers kritiske øjne. Opgrader boligen, og giv den mere værdi.

tirsdag den 8. september 2015

Dagdrømmeri

Kender du det, at du sidder i sofaen, kigger rundt og tænker; her trænger godt nok til fornyelse. Du leger med tanken om, hvordan møblerne kunne stå anderledes, og hvor fantastisk det ville være, hvis væggene fik lidt farve, eller blev tapetseret. 

Den ene tanke tager den anden, og du dagdrømmer videre om, hvordan der kunne blive plads til en hyggelig læsekrog du længe har ønsket dig, hvis altså du ku overtale din mand til at skille sig af med de store klodsede højttalere. Den gamle overfyldte bogreol burde også blive skiftet ud med en smartere. Men så skal bøgerne lige sorteres først - det samme med alle vaserne og glassene i vitrineskabet. Og hvad med alle dem i kasserne på loftet...   

Nå det så er på plads, ville det da være lækkert med et blødt tæppe under sofagruppen. Måske også en ny kæmpe sofa med chaiselong og nye puder - og en lækker uld-plaid eller to. Tv'et virker på en eller anden måde for lille, men hvis billederne blev flyttet lidt, kunne der da godt være et større tv. 
Maleri af Lotte Anneli Schmidt - Confident
I øvrigt kunne man da også rive væggen ned til køkkenet, og få skabt drømmen om det store køkken/stue-rum, med masser af plads og dagslys - til hele familien. Med et lækkert plankegulv over det hele og hvidmalet loft. Og nyt køkken med masser af skabsplads og nye hvidevarer, espressomaskine, dampovn og qooker - og brede skuffer til krydderier. Måske en lille sidde-bar og vinkøleskab. Ja, og et stort spisebord med 8 nye stole.

Og hvorfor ikke også lave et glasparti med udgang til terrassen, købe nogle nye italienske krukker og en markise, få lagt nye fliser og købe et par loungesofaer, en ny parasol - og en ny grill.. og... Puha nej, det blir alt for uoverskueligt - og dyrt. Det får vi aldrig gjort, og det bliver vi aldrig enige om. Det er måske også godt nok, som det er. Jeg kan også bare nøjes med at købe en orkide til vindueskarmen.


Faktisk blir vi ved - og ved - og ved, for hjernen er konstant på vandring. Heldigvis er det gratis at (dag)drømme, og min erfaring er, at det tit er den samme historie der gentager sig. Fra en tanke til en anden, som ringe der breder sig, og det er svært at forholde sig til en enkelt ting ad gangen. Men det kan lade sig gøre at stoppe op, når du mærker at tankerne stikker af. 
Maleri af Lotte Anneli Schmidt - Turning around karma.
Forsøg at blive ved en ting - og fokuser på den. Du kan sagtens skabe store forandringer ved at ændre på ganske få ting. Du kan nøjes med at male en enkelt væg, skifte puderne i sofaen eller rydde godt ud i reolerne. Hvis du venter på at der bliver tid/råd/overskud til det helt store projekt - bliver det højst sandsynligt aldrig gjort.


Men stop aldrig med at drømme. Selvom nogle forskere mener at det en usund flugt, mener jeg at det er ganske ufarligt - og en nødvendig fornøjelse. Jeg ville nødig undvære den gratis glæde. Mange tanker og løsninger er faldet på plads i det kreative univers drømme er lavet af..

Se flere skønne malerier som min dejlige veninde Lotte har malet her.