torsdag den 31. august 2017

Den iscenesatte bolig

En ny bog om indretning har ramt markedet? Men heldigvis ikke endnu en bog om nye tendenser og must-haves, men en bog om vores fælles bolig-historie. For vi har en fælles historie, når det kommer hvordan vores hjem har dannet rammen om det gode liv. Og hvordan vi i Danmark har iscenesat vores bolig for at vise hvem vi er. 

Måden vi tænker hjem og indretning i dag, hænger uløseligt sammen med den historie. Og for at forstå nutiden - må man som bekendt kende fortiden. 
Man skulle vise udadtil, hvor mange ressourcer man havde, og hvordan man kunne bruge hjemmet til at udtrykke, at man havde et godt liv.
I den nye bog, er der f.eks et helt kapitel om Bo Bedre's indflydelse på hvordan vi har indrettet os siden 60´erne, da det var moderne at flytte fra byerne og ud i forstaderne. Det var Bo Bedre, som belærte os hvordan vi kunne bo praktisk og moderne som en stereotyp kernefamilie i de nye parcelhuse.
Første udgivelse 1961

Kan vi Bo (endnu) Bedre? 

Når Bo Bedre stadig har godt fat i markedet, skyldes det i følge Erik Rimmer (chefredaktør på Bo Bedre) at bladets dna har ændret sig, og at det primært henvender sig til en anden målgruppe med flere penge, som ønsker at købe møbler som holder - og som interesserer sig for den teknologiske udvikling i hjemmet. 

Jeg mener dog at kriteriet for at bo godt eller bedre, handler om nogle helt andre værdier end flere penge og ny teknologi. Nemlig tryghed, frihed og kærlighed - men det er en helt anden snak, som jeg har skrevet om mange steder på bloggen.

Den iscenesatte bolig. 


Bogen hedder: Den Iscenesatte Bolig med undertitlen: Fem studier om hjemliggørelse i det 20. århundrede. Den er skrevet af Malene Breunig og udgivet i 2017


DEN ISCENESATTE BOLIG drejer sig om boligen som et slags hjemmeværn, der på én gang freder privatlivet og sætter det i scene. 
Hvis du er interesseret i at gå dybere ind i hvordan vi har brugt (og stadig bruger) vores hjem til at iscenesætte vores liv, vil jeg helt sikkert anbefale dig at læse bogen. Selvom mange ting har ændret sig gennem tiderne, er der mange fælles referencer til nutiden. 

Læs hvad Politiken skrev her - eller læs Berlingske (B søndag) fra d. 27.8.2017, hvor Katrine Irminger Sonne har skrevet en fin artikel om bogen: Bo Bedre gjorde indretning til en folkesport.

Bogen ligger også på min bogliste. Se listen her - og lad dig endelig inspirere til at dykke ned i de andre temaer, som bl.a. handler om at bo småt, skabe glæde i hjemmet og at skille sig af med alt det overflødige vi slæber rundt på.

God læselyst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar