mandag den 1. februar 2016

Nyt eller pyt

Igen og igen støder jeg ind i et dilemma, som handler om det jeg laver, brænder for  - og lever af. Jeg råder nemlig sjældent folk til at købe nyt, hvilket er i direkte modsætning til, hvad de fleste forventer af en uddannet indretningsarkitekt. Mit fokus er et helt andet sted, som jeg mener er mere holdbart og meningsfuldt både for dig, dit hjem og miljøet.

Min mission er at skabe personlige hjem med det du har. 


Så langt så godt, det er egentlig ret enkelt. Og så alligevel ikke. Budskabet er, at vi kun køber nyt, når det er nødvendigt. Min erfaring siger mig nemlig, at vi har næsten altid det, vi tror vi mangler.

Indretning er for mange en krævende diciplin; der skal vedligeholdes, udskiftes og opgraderes jævnligt. Altså endnu en stress-faktor. Så vi vælger de hurtige løsninger, og klat-køber lidt nips og tilbehør - lidt ligesom at trøstespise, eller tisse i bukserne. Det gør godt lige nu og her - men bliver vi gladere af det - og får vi det resultat vi ønsker? Nej vel.

Vi må et lag dybere. Og det er lige der, at mit dilemma opstår. Når magasiner, reklamer og producenter dikterer hvordan vi skal bo og leve, vil det i sidste ende sige, at vi allesammen bor ens. Det meste af det nye (og billige) vi køber, har en hurtig udløbsdato, så derfor ryger det hurtigt bagest i skabene, så vi kan få plads til det sidste nye. En ond cirkel - men det holder hjulene og væksten i gang. 


Indretning er så meget andet end møbler, mode og materiel status. Det handler om mennesker, historier og stemninger. Det er kunsten at kombinere æstetik og funktion. Og at omsætte værdier og drømme til personlige hjem. Og det gør vi bedst, ved at lade være med hele tiden desperat at købe nyt. Vi kan prøve at lade vores ting følge os, bruge dem i nye sammenhæng - og gi dem nyt liv. Man kan sagtens skabe forandringer og inspirerende indretninger, uden at købe nyt - og uden at gå på kompromis med kreativiteten. Nærmest tværtimod. Det er med til at skabe det de fleste gerne vil opnå; et personligt hjem

Gang på gang oplever jeg, at mine kunder synes at de mangler noget, men at de faktisk har det i skuret, kælderen eller i et andet rum. Nogen gange er det en glæde for dem, at de kan spare tid/penge - men oftest vil de alligevel helst købe nyt - så pyt. I mine øjne et ærgerligt og unødvendigt overforbrug. 

For mit eget vedkommende, er det en stor tilfredsstillelse - og en sjov øvelse - at finde på nye måder at bruge mine ting igen og igen. Det vil jeg gerne lære andre at se, og det er en af de største udfordringer jeg står overfor i mit fag. At være indretningsarkitekt, er ikke det samme som at brænde for alle de nyeste designs. Men at hjælpe dig der hvor du er - med det du har.

Mit hjerte banker for at få folk med at elske deres hjem - uanset størrelse, økonomi og situation.

På den måde er indretning ikke så ressourcekrævende. Og ved at booke et møde med mig her, kan du få hjælp til indretningen - så du igen kan bruge din tid og penge på noget, der er vigtigere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar