tirsdag den 7. januar 2014

Plads til delebørn

Dine og mine, fællesbørn, børn på gule plader, delebørn eller bonus børn. Kært barn har mange navne. Uanset hvad de er - så er de børn, og skal have den tryghed og omsorg de har brug for, specielt i svære situationer som f.eks. en skilsmisse. De har brug for deres eget rum, at trække sig tilbage i - både mentalt og fysisk, og indretningen af deres værelser, er blot en lille del af den plads og omsorg du kan give dit barn. 
Tegning er fra delebarn.dk
Vigtigst af alt, når der er tale om indretning af børneværelser, er at give børnene fornemmelsen af at være velkommen, høre til, være elsket, blive set og og hørt - uanset alder, og uanset hvor meget de er hos dig. Ved at skabe rammer som er støttende, vil barnet føle at der trods alt er styr på situationen, og ikke helt mister fodfæstet. Find nogle velkendte og elskede ting frem i det nye hjem, og forsøg at skabe en varm atmosfære. Undgå at barnets værelse også er depot, pulterrum og tørrerum. I hvert fald når barnet er der.

Jeg ved fra egen erfaring, at det kræver et overskud, som man ikke har meget af på det tidspunkt. Men hvis alt flyder, og er kaos i for lang tid, vil det understrege den usikkerhed og utryghed som barnet i forvejen oplever. Så med små skridt hver dag, vil der stille og roligt forme sig et hjem som kan danne en tryg ramme for jeres nye liv.

Her er en liste med gode råd til deleforældre, som jeg har fundet på Delebarn.dk 
 - og på dette link, kan du læse uddrag af en artikel jeg har skrevet i 3B beboerblad i København, om indretning af børneværelser.
 • Hav altid barnet i focus.
 • Respekter barnets følelser og behov.
 • Skab overblik over, hvilke følelser der hører til hvem.
 • Bearbejd dine egne følelser og handl voksent og ansvarligt.
 • Vær ærlig over for barnet, det skaber tryghed. Det er okay at indrømme, hvis du er ked af det.
 • Kend din egen værdi som forælder. Ingen kan erstatte dig, uanset hvor mange bonusforældre der kommer.
 • Hvis du føler dig jaloux eller forsmået så husk, at jo flere positive mennesker, der er i barnets liv, jo bedre.
 • Vær nærværende og giv barnet taletid. Lyt til barnet og vær anerkendende over for dets ønsker.
 • Skab ro i barnets liv. Lig evt på gulvet og lyt til stille musik. Brug kroppen, gå en tur og tal sammen. Giv massage eller fodbad.
 • Fortæl lærere og pædagoger om skilsmissen, så de også kan tage hånd om barnet. Søg hjælp til barnet hvis det over tid er belastet af skilsmissen.

2 kommentarer:

 1. Hej Janne,
  Det er er meget vigtigt emne du beskriver. Forældrene sender et meget klart signal til børnene om at de er ønsket og elsket, når man har valgt, at gøre plads til dem -
  Kh Lotte

  SvarSlet