mandag den 7. oktober 2013

Bare vægge

Har du nogle bare vægge i dit hjem - eller er de alle fyldt ud på forskellig vis? Vi dekorerer, tapetserer, maler og udsmykker vægge som aldrig før, som om vi er bange for det nøgne tomrum. Jeg opfatter de bare vægge som pauser og åndehuller, og de skal ikke altid fyldes ud - men nydes. F.eks. som tomme blade i kalenderen. Eller mere poetisk - som en hvid tallerken der danner baggrund for en smuk anretning.En væg er ikke kedelig bare fordi den er bar - men kan være et bevidst fravalg af farver og mønstre. Måske for at understøtte en enkel og ukompliceret indretning. Hvid kan som neutral baggrund være et godt valg, fordi den fremhæver andre elementer i et rum – kunst, møbler og malerier. Det kan farvede vægge også - gjort med omtanke. Der er en hårfin grænse mellem at skabe intense rumlige oplevelser med farver, og på at skabe visuel forurening. Der er stor sandsynlighed for at ideen går tabt, hvis for mange elementer overdøver og overstimulerer hinanden. Og der er nok der vil fange vores opmærksomhed i vores hverdag - både i og uden for hjemmet.

Hvide vægge har mange nuancer og udtrykker forskellige stemninger - alt efter sammenhæng, stil og arkitektur. Fra det funktionalistiske sterile hvide udtryk, over den franske romantiske slidt & hvidt stil, og til den nordiske lette og enkle indretning. Vi har tradition for at indrette os med de typiske nordiske elementer: lys, luft - og enkelhed, inspireret af naturens elementer. Det er bl.a. det som kendetegner den klassiske danske indretnings- og designhistorie, som udspringer af en funktionel tilgang til det at bo. En ægte, usminket og ærlig stil. Vi har som nordboere brug for lys, og ved at vores vægge er hvide får vi trukket så meget dagslys ind som muligt.

Hvis du ikke er til usminkede hvide vægge, og synes at de står trøstesløst og venter på at du klæder dem på, er der en go grund til at tage smøge ærmerne op, og få lidt farver på. Det er en let måde at ændre et rum - farver gør glad - og kan trylle et trist rum om til en positiv oplevelse. Find den balance, som du trives med, men husk at en bar væg her og der gør ingen skade. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar