fredag den 27. september 2013

Wabi-sabi - en naturlig indretning

Der opstår konstant nye trends inden for indretning, sundhed, mode og mad; de fungerer som inspiration, men udtrykker også vores tidsånd og vores længsler. De nye retninger er tit inspireret af gamle filosofier for at hente visdom til vores nuværende livsstil - og tanken bag Wabi sabi er efter min mening smuk men overset. Det handler om at komme tilbage til det originale, det autentistiske, det oprindelige og til naturen.


Wabi sabi udspringer af en gammel Kinesisk livsfilosofi fra det. 9. århundrede, som Japanerne senere tog til sig i deres the-ritual - ikke at forveksle med Feng Shui. Af en eller anden grund er Wabi-sabi endnu ikke så kendt, men både de æstetiske, filosofiske og moralske aspekter allerede findes overalt omkring os. Det er svært at forklare Wabi-sabi, måske kan det gøres lettest ved at sætte det i modsætning til mere modernistiske idealer.


Naturlig skønhed. Sagt med andre ord går det ud på at se og værdsætte enkelheden og det smukkeste naturen kan bringe os, og dernæst at inddrage det i vores indretning og levemåde. Nogle af de ord og tendenser som bedst beskriver Wabi-sabi, når det drejer sig om indretning er; rustik, enkelhed, smukt håndværk, asketisk indretning, og tilbehør der ældes med ynde.

Materialerne stammer fra naturen, og udtrykker det enestående ved netop denne genstand: sten, træ, hør, bomuld, uld, krogede grene og patineret metal. Wabi-sabi er skønheden i det, der ikke er perfekt, i det ufuldstændige og i det ydmyge - i modsætning til den vestlige modernismes tankegang. Wabi-sabi hylder det intuitive og unikaet.

                           Foto fra Creative Living - se mere på Wabi-sabi-style


Mere end indretning. Det kræver vedholdenhed at indrette og leve efter disse principper – orden, renhed og enkelhed. Meget lig Zen-buddhismen er en fredfyldt atmosfære et yderst vigtigt element, for at opnå den rette stemning i omgivelserne - og for at få fred og ro i sindet. Mange af de grundlæggende filosofier der ligger bag de boligtrends (fra fjernøsten) som vi inspireres af, kan ikke umiddelbart overføres til vores livsstil i vesten. 

Men derfor kan vi godt forsøge, at inddrage nogle af de elementer som vi finder interessante. Den lette Nordiske indretning-stil, med fokus på naturens materialer, er et godt bud på hvordan vi kan overføre nogle af principperne bag Wabi sabi i vores del af verden.

Som sagt handler det om at finde sin egen enestående stil, og lade den komme til udtryk i indretningen. Her er nogle tips til at integrere Wabi-sabi:

• Lad ikke tilfældige ting og møbler optage plads i boligen.
• Sørg for at omgive dig med smukke, naturlige og unikke ting.
• Luft ud, gør rent og skab plads til fred og ro.
• Værdsæt skønheden i enkelheden.
• Hellere for lidt end for meget.
• Skab oaser i hjemmet.
• Indfør daglige ritualer som gør dig glad.

                         

Ingen kommentarer:

Send en kommentar